Otok Korčula

Korčula je otok s najbujnijim raslinjem na jadranu i svojevrsni je ekološki raj Sredozemlja. Prekriven je stotinama vrsta mirišljivog sredozemnog bilja i bujnim šumama, po kojima je u dalekoj prošlostidobio ime Korkyra Melaina (Crna Korčula).
Jedna od najrasprostranjenijih biljnih vrsta na otoku , česmina ili crnika "Quercus ilex", stoljećima je bila osnova korčulanske brodogradnje.
Stabla maslina i južnog voća nisu samo prirodni ukras već i gospodarski izvor za otočno stanovništvo.
Bogato vinorodno područje Korčule poznato je i po čuvenim vinima ovog kraja: grk, pošip, postup i dingač.

Otok Korčula dug je 46,8 kilometara, a površina mu je 276 četvornih kilometara. Od kopna, poluotoka Pelješca , dijeli ga samo 1270 metara. Nalazi se u skupini srednjodalmatinskog otočja u Jadranskom moru. Udaljen je 49 nm od Krfa.

Korčula - Grad Marka Pola

Grad Korčula jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja i tradicijonalno je turističko i kulturno središte istoimenog otoka. Srednjovjekovne zidine opasaju stari grad i njegovo bogatstvo muzeja, riznica, gotičkih i renesansnih palača, crkve i kapele.
Od sačuvanih narodnih običaja, pjesama i plesova, viteška igra moreška prestavlja izuzetan raritet.

Grad Korčula kao upravna cjelina uključuje sam grad Korčulu, Račišće, Žrnovo, Pupnat i Čaru dok su ostala veća mjesta na otoku: Lumbarda, Smokvica, Blato i Vela Luka, a cijeli otok broji oko 22 000 stanovnika.